DA LI JE POLJANICA TREBALA DA PRIPADNE DRUGOJ OPŠTINI

Ići dole

DA LI JE POLJANICA TREBALA DA PRIPADNE DRUGOJ OPŠTINI

Počalji  Aca BPU taj Ned Okt 09 2011, 18:11

Razmišljam stalno, gledam mapu Pčinjskog okruga... Poljanica dođe u pravcu sever-severozapad gledano od centra Vranja, i na mapi se vidi da je prilično izolovana i izdvojena od opštine kojoj danas pripada. Do nje se dolazi prilično uskim i krivudavim putem, kako kroz usek između Pljačkovice i Krstilovice, tako i niz njive na području Drenovca, idući od prevoja Goč. Na putu je više znakova opasnosti, odron, oštra krivina, veliki uspon i do 23%...prolazi kanjonom nalik na onaj u Crnoj Gori (kanjon Morače) ili kanjon Tare. Sve do izlaza iz sela Dobrejance, to je pravi planinski, krivudavi put, pun opasnosti, nepregledan i uzak.
Dalje, gledajući mapu, logičnije bi bilo da je ostala u sastavu Vladičinog Hana, znamo da je postojao Poljanički srez sa sedištem u Vladičinom Hanu. Takođe znamo i da je postojao put Vladičin Han - Vlase, on i danas postoji ali je gotovo neprohodan, iako uglavnom prolazi kroz pristupačniji i pogodniji teren. Put je imao solidnu širinu celom dužinom, manje useka i nijedan ozbiljniji kanjon, uspon samo na odvajanju sa autoputa Niš - Skoplje. Put prolazi pitomijim predelom, kroz naseljenija sela sadašnje opštine V. Han, dok od Vranja do Uševca samo kroz Drenovac i Dobrejance, gde uz put ima samo nekoliko kuća. Imao sam prilike da 1990. godine fićom pređem ovu deonicu, jeste put oštećen na više mesta, ali sam od Suve Morave stigao do Vlasa i izašao na glavni put kod raskrsnice za selo Gradnju. Takođe sam putovao ali boljim autom od Leskovca preko Vučja do Vlasa i Uševca, putem koji tada nekoliko kilometara nije bio asfaltiran. Preko prevoja Goč, idući od Vranja ka Poljanjici, skrenuo sam desno i opet nekim putem sišao u Vlase preko Dragobužda. Naravno bilo je manjih problema i velikog opreza na sva ova tri puta, jer su na više mesta bili upropašćeni. Ali zapeo mi za oko taj put Vladičin Han-Vlase. Uostalom, Poljanica i jeste bliža Hanu nego Vranju. Vladičin Han je ostao mala opština kada je Poljanica pripala Vranju, što je po meni bio potpuno nelogičan potez. Sela u opštini Vladičin Han su razvijenija od onih u Poljanici, a ona koja su i nerazvijena, opet je to posledica ukidanja puta Han - Vlase. Možda je sve ovo nekome smešno, ali ja bih više voleo da je Poljanica ostala u sastavu opštine Vladičin Han, da je prohodan put Han - Vlase, tako bi Poljanica tim putem izlazila na autoput, železničku prugu i Južnu Moravu. Lakše bi bilo transportovati robu i materijal kao sirovine ovim putem nego krivudavim vratolomnim putem Vranje - Mijovce. Na slici sam video novi most u Mijovcu, profesionalno urađen, u selu gde ima znatno manje stanovnika nego u ravnijem Uševcu, bar u priobalnom delu Vetrnice. U Mijovcu i novi most a u Uševcu nijedan. Ne mogu da se ačudim nelogičnostima u mom zavičaju, u Poljanici. Pa kuda dalje vodi taj put preko reke u Mijovcu?! On se tu zapravo i završava, kao da ga je neko iz hira gradio, i to vrlo kvalitetno, iako se i na slici vidi da se njime odvija neznatan saobraćaj, uglavnom motorima, džipovima ili pešice. Barje ne pripada Poljanici kao ni brana, što se opština Vranje toliko trošila da pravi most u jedva naseljenom selu?!
Mislim i tvrdim da opština Vranje vodi totalno nezdravu i pogrešno-nekorisnu politiku prema Poljanici i njenim mesim zajednicama. Jedno vreme je nešto i krenulo na bolje izgradnjom pogona Yumko, ali to je sve. Pa ni to danas nije ono što je nekada bilo. Poljanica ima tri mesne zajednice, od kojih stvarno neznam zašto postoji mz Drenovac, sa i samim zapuštenim Drenovcem, Sekirjem i Dobrejancem. Poljanica može biti ili jedna jaka Mesna zajednica ili jedna manja Opština. Pa postoje i manje oblasti od Poljanice pa imaju status opštine, koji je do 1965. imala i opština Vlase. Nekom je palo na pamet da i to ukine, tako mesne zajednice u Poljanici nemaju prihode, već moraju na "kašičicu" da mole od Opštine Vranje. Pa i tada dobiju smešne prihode, čistu milostinju. Šta li te mesne zajednice navode u mesečnim izveštajima opštini Vranje i u godišnjem završnom računu (ili kako se to već danas zove i tretira) , baš bih voleo da znam. Koliko Opština Vranje izdvaja za svoja sela i da li uopšte izdvaja, samo Bog zna. Doteraju neki poluispravan buldožer, kupe malo nafte i raskopavaju zemlju levo - desno, da se vidi da se nešto radilo, a ne uradi se ništa kvalitetno. Samo je u selima Poljanice zabranjena upotreba rovokopača, valjka, utovarivača i kamiona, rizle i tucanika, asfalta. A ima toliko urbanih sredina do kojih se po lošem vremenu (dovoljno da padne kiša) ne može ni prići. Pa neće biti da je baš toliko siromašna opština Vranje, ali bolje, hiljadu puta bolje da je ostala u sastavu opštine Vladičin Han, kada je bila poznata u regionu i razvijenija tada nego danas u sastavu opštine Vranje. I onda mi neko kaže skreće pažnju da na forumu pišem bez politike, pa nije ovo politika, ovo su gole činjenice. Ne može da se živi od politike kad je predizborna kampanja u toku, a kad nije onda - BEZ POLITIKE. E, pa neće da može!
Ja toliko o tome, imam pravo da razmišljam, zato i pišem u ovoj rubrici. Pozdrav svima...
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 53
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu