KOLIKO JE TRENUTNO POUZDANA WIKIPEDIA

Ići dole

KOLIKO JE TRENUTNO POUZDANA WIKIPEDIA

Počalji  Aca BPU taj Čet Jan 19 2012, 02:52

Slažem se sa čika Ljubom da treba pisati o Poljanici, animirati ljude, objavljivati članke na wikipedia (mada se na njoj trenutno nešto dešava, nisam baš upućen). Međutim, čekao sam da čika Ljuba prvi kaže, verovatno je to primetio: Na wikipedia su opisana koliko je to moguće skoro sva sela u Poljanjici. Ali, tu su podaci iz popisa od 2002. godine, koji sigurno nisu isti i danas. Znamo da je mortalitet mnogo veći od nataliteta bio do skoro, do popisa koji je završen u kasnu jesen prošle godine. Sigurno treba izvršiti korekciju. Ja, iskreno, to je moje lično mišljenje, smatram da je ovaj poslednji popis prilično loše urađen. Neozbiljno ga je shvatila i država i sami građani, a sve je bilo u rukama popisivača. Na wikipedia trenutno, npr. stoji da Uševce ima 184. stanovnika, što trenutno sigurno nije tako. Daj Bože da ih ima sto. Ima slučajeva gde popisivači nisu mnogo obraćali pažnju na mesto prebivališta popisanih lica u ličnim kartama. Ako tako gledamo, daj Bože da u Uševcu zvanično ima i 50. ljudi. A da ne pričam o gotovo piustim brdsko - planinskim selima. Cifre sam otprilike naveo, naravno, ali nisam ni mnogo daleko od istine. Poposivači su se bavili (tako im je naloženo) nekim totalno nebitnim stvarima, npr. veroispovešću, kvadraturi stambenog prostora, bolestima...pa to treba da rade institucije koje su za to predviđene, kao i crkva, odnosno Ministarstvo vera.
Ko je sada spreman i na osnovu čega da napiše koliko stanovnika ima u selu Roždace ili Strešak?! U redu, neke stvari na Wikipedia će ostati nepromenjene, geografske i istorijske činjenice ali šta ćemo sa stanovništvom. Tačno je da , naprimer više ima podataka o malom selom Uševcu od stotinak ljudi negoi recimo u Belom Potoku kod Beograda gde ima preko 5. hiljada stanovnika, što se tiče podataka na internetu. Pa čak i o selu Trsteni mnogo više piše nego o Jajincima uz sam Beograd. Ali to su mesta gde je stanovništvo došlo sa svih strana, u Poljanici nema skorih doseljenika, već mnogo više iseljenika iz nje. Mi nemamo pravo ni mogućnost da vršimo interni popis a neznam da li ih zvanični organi dobijaju od Zavoda za statistiku. Ostaje nam za sada da se bavimo familijama, onoliko koliko to znamo, i njihovim poreklom. To je što se tiče stanovništva. Smatram da je trebalo da ovo napomenem, da nam ne promakne. Eto, otvaram neku vrstu diskusiju mada ne očekujem puno disktanata.
Što se mladih tiče, njihova zainteresovanost, na veliku žalost, mala je za Poljanicu uopšte, još manje za forum. Statistika na forumu je poražavajuća, neki članovi se nisu pojavili na forumu već više od 2. godine. Ali evo ovako, mog predloga: Ja sam u privatnom kontaktu sa nekim ljudima iz Studene, Lalinca, Streška...ima čak i starijih ljudi. Ima i iz još sela, da ne nabrajam. Oni ne mogu ne forum, neki su i mnogo stariji, čovek iz Streška je npr. 1931. godište, iz Smiljevića 1935. i tako dalje. Ja mogu da se sastanem sa njima, da ih pozovem kod mene, pa da od njih prikupim neke podatke. Molio bih forumaše i admministratore da mi kažu kako i koje informacije da prikupljam, dda mi naprave skicu nekog šablona. Ja bih uradio koliko mogu, eto, da se ne zaboravi.
Toliko za sada, pozdrav svima.
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 53
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu