A MOGLO JE BOLJE BITI

Ići dole

A MOGLO JE BOLJE BITI

Počalji  Aca BPU taj Sre Apr 25 2012, 17:43

Dragi moji Poljaničani,

Nisam baš dao prikladan naslov, bolje je od nečeg što nije dobro uradjeno, a kada ništa nije uradjeno onda ne može da se definiše. Ovo se odnosi na meštane mog sela Uševca, doduše na veliki broj njih i na nikog drugog. Neću da mešam druge ljude i druga sela, neznam kakva je tamo bila situacija i kakva jeste, ali o mom selu ću pisati ono što mi je na duši. A možda će ovo što pišem podstaći i meštane drugih sela, da budu drugačiji, bolji, za razliku od mojih Uševčana.
Kao što rekoh, ovo se ne odnosi ni na državu ni lokalnu vlast niti na bilo kog pojedinca sa strane, iz drugih sela. Da li zbog nemaštine, teških godina, starosti, bolesti i ko zna čega, u ljude se uvuklo neko zlo, toliko zla da ni sami sebi ne misle dobro a kamoli drugome. Imali su šansu, možda bi i krenulo na bolje da su makar prstom mrdnuli, da su bar malo dobre volje pokazali, možda bi se i drugi setili i krenuli da im pomognu, država na primer. Ne, nisu hteli ni prstom da mrdnu, osim što su obećavali i širili neistine po selu. Možda zvuči neskromni, ali ja sam se prvi obratio Ćosi, u vezi mosta na Veternici u Uševcu. Što je bilo do njega on je odmah uradio, čak i pokazao dobru volju da se taj posao što pre uradi. Da ne ponavaljam, zahvaljujući njemu smo dobili odobrenje da sečemo potrebnu količinu stabala za patosiranje čak dva mosta, i ostale poslove vezane za to, obavestio šumara i tako dalje. Ali, ljudi nisu hteli da se pokrenu, kao da im to jednostavno ne treba. Ćosa je napomenuo i ulična svetla na glavnom putu, ali mojim meštanima je bilo teško da potraže da li je ostala neka drvena bandera od bivše vojne linije koja je prolazila preko Poljanice. Nisu ni pogledali a već su rekli da nema ni jedne. To nije tačno, samo nisu na baš "izvolte".
Nikog ništa ne zanima, vade oči oko pola metra zemlje, oko šljive koja skoro i ne radja, oko izvora na kome gotovo i da nema vode, na činjenicu što je neko prešao pešice preko livade da ne bi gazio blato... Zaludnost je mnogo "zaguljena rabota", pogotovo ako je prati negativna energija, zlo i pakost. Mene te njihive razmirice uopšte ne interesuju jer ni celo Uševce koliko troškovi jednog njihovog spora. Kad bi imali dovoljno para za advokate i za sud, mislim da bi se u Uševce nastanilo čitavo naselje pravnika, jer bi posla bilo preko glave.
Dakle, da je bilo volje, a nije nimalo, mnogo toga su sami meštani mogli da urade. Mogli su, da se ne lažemo, da odu na lokaciju, odseku stabla, odvezu na pilanu, i naprave makar jedan ako ne dva mosta. Mogli su za dane praznika da se prošetaju i potraže te drvene bandere i onda bi mogli da traže dalje radnje od nadležnih. Ali neću da zamaram, moje selo nije jedino, samo se bojim da i u drugim nije ništa bolje. Poljanica je seoski, brdsko planinski i dolinsko kotlinski kraj, ima drveta i kamena na pretek, mnogo toga je moglo da se uradi a da se ništa ne plati, onda bi valjda i vlast i država uskočile u pomoć.
Moram da budem vulgaran, ali da neko naredi da Uševčani naprave jedan poljski wc, mislim da ni to ne bi bili u stanju da naprave. Kakvi, to je za njih ozbiljna građevina. Bilo je vremena za sve, ima ga još uvek, ali ja više neću ni da čujem, više me ne zanima. Ja ne živim tamo (a hteo sam), jer nemam sa kim (čast izuzecima), moje selo a i druga su sve praznija, dok se u blizini Poljanice, u Zarbincu, Muhovcu, Novom Selu, Šiptarsko stanovništvo uvećava. Domaćinstva imaju po 12-14 članova, sličan je to teren u uslovi života, još uvek je to Srbija, opština Bujanovac. Koliko je samo imanja u Poljanici napušteno, po 10-15ha zemlje, kuće i okućnice, štale...škole. I sve pusto i prazno, napušteno. Ja lično smem da se izjasnim da je Poljanica "kritična zona", i to je samo upozorenje onima koji u njoj žive ili imaju u njoj nekoga. Ne morA JE niko napasti ili oteti, njoj preti napuštanje, a nekome će to dobro doći i sa njom možda zna šta će. Shvatite ovo kako hićete, ja sam ga odštampao i čuvaću ga kao dokaz da sam upozoravao. Videćemo posle ko je bio u pravu.
Kako da se pomogne nekome ko sam ne želi da mu se pomogne. A greota će biti, to je naša zemlja, naša dedovina. Ako jedno selo nije u stanju da napravi pešački most, od drveta, onda ne mogu da kažem šta sa njim treba uraditi, bilo bi to krivično delo. Ja toliko, a vi mislite šta hoćete. Pozdrav!!!
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 53
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu