UPOZORENJE - SUGESTIJA NA POSLEDICE OD DUGOTRAJNE SUŠE

Ići dole

UPOZORENJE - SUGESTIJA NA POSLEDICE OD DUGOTRAJNE SUŠE

Počalji  Aca BPU taj Sre Avg 22 2012, 23:24


Možda je apsurdno što novosti iz Poljanice objavljuem odavde, sa obronaka Avale. Ipak, one su dobronamerne, ne nameravam da budem ničiji savetnik niti kritičar, samo dajem jednu sugestiju. Nadam se da neću izmalerisati kao zimus kad sam napisao o nevremenu u Poljanici, a ono nastade prava ciča zima koju jedva pregurasmo. Stvari su faktičke i evo o čemu se radi:
Kao što svi znamo, u Poljanici već duže vreme vlada suša, može se reći kakva se slab pamti. Situacija je i u velikom delu Srbije, ali ja se ovde obraćam u vezi Poljanice. Naravno, novosti dobijam sa terena, iz Poljanice, od mojih drugara i prijatelja, od kojih mnogi ne idu na internet i društvene mreže. Konkretno, u selu Uševcu, Smiljevačka reka je skroz presušila, uliva se u Veternicu sa desne strane na izlazu iz Uševca. Svi potoci su takođe presušili još početkom leta, a i Veternica preti da potpuno presuši u ovom gornjem toku. U bunarima takođe opada vodostaj, neznam šta je sa izvoriuma u brdima, ali verovatno da da ni tamo nije bolje stanje.
Daj Bože da su moja strahovanja neopravdana, ali ja se bojim suše i nestanka vode za stanovništvo Poljanice, a takođe i za stoku, koje, da ne kažem na sreću, jer to nije sreća, nema mnogo ko ranije, ali i to što se ima mora da se napoji. Velika je šteta i greota da i jedno goveče ili bilo koje živinče ugine od žeđi.
To je prvo, drugo, takođe ima veze sa sušom, jeste nestanak trave za ispašu a pogotovo priprema za zimu. Šta ako posle ovako nesnosne suše udari jaka i duga zima sa velikim snegom, jer iz godine u gopdinu je sve gore??? Da li se neko brine o tome, i da li postoji neko razmišljanje? Rano je za predloge, ali bolje je sprečiti nego lečiti. Ja aneću više da se okupiram oko nekakvih mostova koji i same meštane ne zanimaju, oko popravke puteva, očigledno je da njima kojima treba to je poslednja stvar u životu. Neka gacaju po blatu i rizikuju da prelaze preko trulih dasaka ako tako vole, ali suša, nestanak hrane i vode za stoku, koje još ima po Poljanici, različito od sela do sela, za mene jeste problem ioako lično nemam stoku, ne živim tamo, a moj će se otac snaći za nekoliko kokošaka i dva psa.
Voleo bih da ovo ne ispadne kao obraćanje Ćosi, jer je sticajem okolnosti u vlasti na lokalu, dakle ne obraćam se njemu, o ovome treba mnogi da se pobrinu, oni koji čitaju, pa neka vide št valja činiti. Naravno, verovatno ni Ćosa neće sedeti skrštenih ruku, niti iko od nas, ali evo, ja lično sugerišem da se obavesti savet za poljoprivredu u Vranju, mislim da tako nešto postoji, pa da se vidi št oni misle. U slučaju vanredne situacije kako da dopreme vodu za stoku pa i stanovništvo i na koji način. Takođe, oni koji imaju stoku a nedovoljno sena za zimu, treba da se organizuju oko nekog transporta veće količine sena, iz krajeva gde ga ima. Na veliko će biti i jevtinije i ekonomičnije, ali da se ne čeka sneg i mraz. Trebalo bi da se napravi neka procena situacije, kao i eventualne situacije, kako bi se izbeglo najgore. Treba zaći po selima, sazhivati stanovništvo na zborove, kako bi se izvršio nekakav popis i procena situacije, onih koji tamo žive. Uostalom, to je i posao članova saveta MZ iz svih sela, ako se nisu izabrali novi stari i dalje čine tu najnižu jedinicu vlasti. Nije posao, za to nisu plaćeni, znam, ali je obaveza kad su se već prihvatili tog volonterskog posla. Svakako neko mora.
Ponavljam, voleo bih da nisam u pravu i da su moje bojazni neosnovane, ali ja sam sugerisao, pa drugi neka kažu svoje mišljenje ili iznesu svoje stavove. Takve suše, o kojima mi pričaju iz sela, ja ne pamtim od rođenja do 1991. godine, kasnije sam slabo dolazio u Poljanicu i na kratko. A našao sam i neke podatke da je takvih suša bilo mnogo, mnogo pre, možda pre više od 100. godina, u selima Poljanice. A to sam saznao zahvaljujući Ćosi koji mi je dostavio knjigu Poljanica i Klisura od Riste T. Nikolića, izdanje 1904. godine.
Nevezano za to, stvar je faktička, i treba reagovati, naravno, mora se početi od mesne zajednice pa do opštine. Ako ne i dalje...ukoliko zapne. Nadajmo se da neće, iz uz tu nadu vas sve pozdravljam.avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 53
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu