Породична имена

Ići dole

Породична имена

Počalji  Сармомир taj Pet Nov 09 2012, 23:11

Поздрав свима, приметио сам да свака махала има неки свој "надимак" , Живковци,Белишевчани,Милковчани,Рисимовчани итд..Неки називи су логични на пример Белишевчани су добили назив по селу Белишево код Врања одакле су дошли , Живковчани,Рисимовчани су добили назив по презимену.Међутим неке породице имају називе као што су Мамутовчани,Касаринчани,Бејташи чији ми називи нису јасни ни мени ни многима из тих породица.Видео сам да широм Лесковачко-Врањанског краја много породице имају називе који су бар за мене нелогични.Зна ли неко на који су начин породице добиле те "чудне" називе и из ког периода датирају овакви називи.Срдачан поздрав.

Сармомир

Broj poruka : 5
Локација : Београд/Оруглица
Datum upisa : 05.11.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Породична имена

Počalji  dragan taj Sub Nov 10 2012, 10:23

Pokušaću ovde Sarmomire kao prvi komšija, ne da ti odgovorim, nego da ti dam neke informacije vezane za tvoje pitanje. Kao prvo drago mi je da pokušavaš da nadješ neke informacije o našem kraju, o korenima kojima ćemo se vremenom sve više i više vraćati. Informacije koje tražiš gotovo sigurno nećeš naći, bar ne na internetu. Ono što će ti, verujem, poslužiti kao početak za dalje istraživanje je sigurno knjiga “Јован Цвијић - Насеља Српских Земаља : Књига Трећа – Poljanica i Klisura”, koju možeš naći na internetu. Tu doduše ne vidim samu Gornju Oruglici ali imaš Donju Oruglicu, Crcavac, Vunu, Barje,.. Posle toga malo je podataka o našim selima, tako da ćemo morati sami da istražujemo i pišemo o našim selima. Glavna svrha ovog foruma je upravo to da prikupimo što više podataka o našem kraju kako bi ih otrgli zaboravu. Budući da kao što reče boraviš u Oruglicu, bilo bi dobro iskoristiti te starije ljude te zapisati njihova znanja.
Ono što mi nismo uspeli da opišemo, a smatram ga vrlo bitnim to je II svetski rat. Poznato je da je Oruglica bila jako četničko uporište. Poznato je da su tamo boravile i Britanske misije i da je dolazila pomoć četnicima od strane britanaca. Čak se govori da je Oruglica, jedno tako lepo selo ostalo odsečeno od sveta baš zbog toga što je bilo četničko. Da li unuci i praunuci četnika treba da pate zato što im je deda bio na drugoj strani? Pa ljudi su branili postojeće društveno uredjenje. Bilo bi dobro iskoristiti te starije ljude i objaviti neki članaka o tim dogadjajima.
Normalno, pored istorije moramo se boriti i za bolju sadašnjost i budućnost. Oruglica je sada pogranično selo, za sada na kraju sveta, ali kada bi se to povezalo putevima prema Leskovcu, Lebanu, Vučju i Vranju bilo bi to izuzetno dobro mesto za život ljudi. Nadam se da će i na ovom forumi biti članako o ovim problemima.
Dragan - pilistar

dragan
Admin

Broj poruka : 40
Datum upisa : 28.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Породична имена

Počalji  Сармомир taj Sub Nov 10 2012, 12:32

Ту књигу сам делом прочитао и нажалост то је изгледа једина књига о нашем крају.На интернету сам нашао неке делимичне податке о Четницима у овом делу али јако слабо.Старији људи неки знају неки не махом су остали људи послератне генерације или људи који су били јако мали и сећају се само по неке приче својих родитеља, али бих могао да постаим неке приче које сам чуо.Овог лета је долазио Захарије Трнавчевић и рекао је да је разговарао са Томиславом Николићем о томе да војска Србије прави пут од Барија до Равног Дела и да му је Николић обећао да ће дати све од себе да се тај проблем реши,јел би се тим путем олакшало не само Оруглици него и Мелову,Гагинцу,Бештици,Равно Делу па и Трстени али би се уз пут повећала производња малина и проширила на друга села тако да би крај сигурно био живљи.Сад колико је његово обећање тачно видећемо колико сам ја чуо причали су о неком року пролеће или лето следеће године да ће почети неке радове али ништа се не зна поздрав.

Сармомир

Broj poruka : 5
Локација : Београд/Оруглица
Datum upisa : 05.11.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Породична имена

Počalji  Aca BPU taj Sub Nov 10 2012, 14:21


Neznam da li ću biti od značajne koristi, ali evo da i ja nešto napišem. Knjigu Poljanica i Klisura, koju ja imam, izdanje iz 1904. godine, napisao je najbolji student Jovana Cvijića, Rista T. Nikolić, ili je bar on popisivao anntropogeografske karakteristike POljanice i Klisure, u leto 1902-1903. Neznam da li je pravio kakvu pauzu u vreme smene dinastija Obrenović - Karađorđević, ali nalazim da je živeo samo 40. godina (1877-1917).

Poznato je, a i iz pomenute knjige se vidi da su Poljanicom do 1878. vladali uglavnom Arnauti, kojima su Turci ustupili taj deo Srbije, naravno i Klisuru, koju bih ja pre nazvao kanjon Veternice sa okolnim bregovima. U našem kraju, i Leskovačkom i Vranjskom kraju, ostalo je mnogo turskih naziva za mnoge lokacije, koje se i danas tako zovu, kao što su Abazovo, Maljokovo, Muski Zabel, Alilovo, Kalabarina...

Nadimci familija, po moj pretpostavci, koje navodi Sarmomir, dobijeni su verovatno: Mamutovi-ima prezime Mamutović kod muslimana, kao i Bejtaši (npr. Azem Bejta je bio poznati kačak - Arnaut, koji je sa Šotom Galicom i svojim odredom prvio probleme vlastima, te je vojska tadašnje kraljevine Jugoslavije morala da upotrebi artiljeriju kako bi razbila ove terosrističke odrede. Kačake su nasledili Balisti, a Baliste UČK, terorističke šiptarske paravojne formacije na današnjem okupiranom Kosovu)...i konačno, Kasarinčani - ,ože biti da su nastanili neku porušenu karaulu ili kasarnu u tom kraju, jer to je dugo bio pogranična zona između Srbije i Turske, 1878-1912. danas je tu nekakva granica razdvajanja između Srbije kao celine i njenog okupiranog dela, da budem blaži, koji je navodno pod patronatom UN, ali ne bih da zadirem dalje u politiku, ako i i tako može nazvati.

Što se tiče izgradnje puteva kroz taj kraj, koji Sarmomir navodi, dobro je da Z. Trnavčević bio tamo, a da li će biti građeni, saznaćemo valjda, jer kod nas uvek ima mnogo više planova nego realizacija, planova posebno u predizbornoj kampanji.

Pozdrav svima.
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 53
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Породична имена

Počalji  Сармомир taj Sub Nov 10 2012, 20:26

Хвала на одговору ово је и више него што сам чуо од самих људи из тих породица.Поменуо си Арнауте или Шиптаре да ли можда знаш да ли су Срби који данас живе уз пограничну линију дошли овде после берлинског конгреса или су овде били пре Турака.Један део овде се зове црквиште и старији људи кажу да је ту била црква Срба пре турака коју су Турци срушили.Такође преко пута гробља у селу се налази неколико старих надгробних плоча које су по свему судећи српске јел пише на њима ћирилицом и датуми се крећу око 1900е ништа раније па ме занима да ли се зна нешто о Србима пре турака на овим просторима.
Поздрав

Сармомир

Broj poruka : 5
Локација : Београд/Оруглица
Datum upisa : 05.11.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Породична имена

Počalji  Aca BPU taj Čet Nov 15 2012, 16:50


Ostao sam dužan da Sarmomiru odgovorim na pitanje, zbog ličnih porodičnih problema, ali nisam zaboravio. Tačno je da su uz pograničnu oblast Srbi živeli i pre Berlinskog kongresa, odnosno do oslobođenja Poljanice, a R. T. Nikolić navodi da su baš u Oruglici živeli i u XIV veku. Pominje se crkvište, i on takođe navodi da je našao ostatke građevine koja bi mogla biti ostatak crkve, pet puta pet koraka. Što se tiče nadgrobnih spomenika, jesu srpski, jer je on neke našao i u vreme obilaska i obrade Poljanice i Klisure, u leto 1902 i 1903. godine. U Donjoj Origlici se pominje i mesto Selište. To znači da su ti spomenici i mnogo stariji, pa nije isključeno da datiraju od mnogo, mnogo ranije.
Arnauti, ili Šiptari, svakako ne Albanci kako to danas političari govore, palili su i voštanice i čak slavili slavu, što znači da su kasnije primili Islam od Turaka, kad su se definitivno povukli iz naši sela u tadašnju Tursku, današnje Kosovo. Ipak, oni jesu vladali Poljanicom kao turski saveznici i uzimali su posede od Srba, te Srbe pretrvarali u čivčije, sve to navodi Rista Nikolić, da sad ne prepisujem iz knjige.
E sad, zašto Poljanica a zašto Klisura, to niko ne bi znao, ali činjenica je da su te oblasti povezane, kao i sela koja su danas na teritoriji opštine Vladičin Han. Uz današnja 22. sela Poljanice, celinu su činila i sela Ravni Del, Oruglica, Vina, Barje, Crcavac, od leskovačkih, i Beliševo, Ravna Reka, Srneći Dol, Solačka Sena od hanskih...i naravno Oblička Sena, Belanovce, Klašnjince...od vranjsko- hanskih. Sva su ta sela povezana trgovisnko-ekonomskim odnosima, sve je to posećivalo nadaleko poznatu pijacu u Vlasu i t.d. Postoji mnogo da kažem mešovitih brakova, na primer neko i z sela u Poljanici se ženio iz Oruglice, Belanovca, Ravne Reke i obrnuto, što važi i za udaju. Sve je to, po meni a to isto kaže i Rista Nikolić, povezano i teško je bilo šta pripojiti Vladičinom Hanu, Vranju, Leskovcu i ponajmanje Kosovskoj Kamenici li Bujanovcu. Ipak, oni koji su o tome trebali da vode računa, o lokalnoj, teritorijalnoj organizaciji, ili nisu bili mnogo stručni, ili su bili politički ostrašćeni, pa su ukidajući mnoge opštine u Srbiji ukinuli i opštinu Vlase. Neznam tačno kojoj je opštini Oruglica pripadala do 1965.godine (ukoliko i sama Oruglica nije bila opština).
Što se tiče selišta, ona se spominju skoro u svim selima Poljanice, Klisure i okoline. Neznam da li znaš, u Poljanici postoji termin i postupak "prenošenje kuće" i to se sve događalo do sredine prošlog veka i koju deceniju kasnije. to su bile kuće od kamena i drveta, naravno i zemlje umesto maltera, pa se mogla kuća lako "preneti", i da se sklopi kao da je današnja montažna, s tim što je trebalo novo blato, zemlja, slama i pleva. Zamidli onda koliko je još bilo lakše preneti kuće u ranijim vekovima, koje su bile kao kolibe, pokrivene slamnim krovovima (danas se može jedv naći ostatak neke takve zgrade u brdskim selima Poljanice ili Klisure). Namerno nisam spomenuo niti razdovijo crep i ćeramide, jer i to se pravilo od zemlje, ćeramide su se proizvodile skoro u svakom selu, crep tek u po0nekom i to tek mnogo kasnije, početkom 20-og veka. I da me ne ponese tema, kao što ume, nadam se da sam na tvoje pitanje odgovorio - Srbi jesu živeli u tvom selu i pre 1878. i verovatno pre dolaska Turaka nakon Kosovskog boja, za koji se danas vode polemike ko je pobedio na bojnom polju, a ko i kako zadobio prevlast. Sam znaš da je Smederevo građeno kasnije, da je pao oet kasnije i tako dalje.
Veliki pozdrav i drago mi je što imaš zanimljiva interesovanja. Pozdrav i ostalima...
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 53
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Породична имена

Počalji  Сармомир taj Čet Nov 22 2012, 19:10

Велико хвала на обимном одговору нисам био у прилици да одговарам дошао сам у Београд па сам пар дана био у журби.Иначе у шуми у сада ненасељеном делу села налазе се камени темељи или нешто слично.По величини темља бих рекао да су то биле куће а не неке мале грађевине.Остале су само некакве рушевине у виду великог камења док се горњи део давно распао ко зна пре колико година .Сељаци кажу да су биле турске или арнаутске мада је по мени могуће да су биле и наше.Овде постоје неки делови који се зову нпр. ћеримче што дефинитивно води порекло од неке арнаутске речи а и сељаци говоре о неком турском гробљу које искрено нисам видео али се прича да је урасло у шипражје јер се није користило од ослобођења.Неки старији кажу да је део Арнаута отишао у суседну општину Косовска Каменица у села негде где је сад село Десивојце.Само ми није јасно како су на пример Арнаути остали неким селима Равне и Сијаринске Бање , како они нису били протерани после 1878 године.У сваком случају хвала на одговору и ако сазнам нешто занимљиво поставићу овде.Срдачан поздрав

Сармомир

Broj poruka : 5
Локација : Београд/Оруглица
Datum upisa : 05.11.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Породична имена

Počalji  bojan taj Pon Dec 15 2014, 13:30

pozdrav drugari,ovo je moja prva pisanija na ovom forumu valjda cu se snaci.
hteo bih da se nadovezem na temu gosp.sarmomira i nasu oruglicu pošto vidim da zna sve mahale tamo pretpostavljam da je otuda.
samo je zaboravio moju mahalu PAVLOVCI to mu je moja zamerka (salim se).
tj.moj otac je otuda ja sam rodjen u leskovcu ali oruglicu volim vise nego li d.sinkovce gde sad zivim.
moj deda se prezivao nekada pavlovic,deda mu se zvao cvetko pa smo sad cvetković (jedini u PAVLOVSKU mahalu) a pradeda mu se zvao kaKo mi je on rekao neki PAVEL ILI PAVL ILI PAVLE
nije znao ni on tačno ali mi je reko da se doselio iz sela KUNOVO kod vladičinog hana (taj PAVEL),hteo bih da znam nesto vise o tome i kopam na sve nacine meni dostupne ali mrka kapa.deda je nažalost preminuo nesrećnim slučajem (VOJA) i sad tu staje priča,njegova zena tj moja baba (STANOJKA) inače iz Trstene
od DODIĆA ste strane imam rodjake u Vranju.
inace sam 1978 godiste imam sina i ćerku pa bih voleo da im prenesem neku pricu ko su nam preci i odakle potičemo,vodim ih u oruglicu kad god mogu
ribizlu sam posadio samo da bih imao razloga da idem u selo jer ovako bez razloga se tesko nadje vreme sad kad imam razloga idem sa zadovoljstvom
a hocu da i moja deca posle mene idu u oruglicu zbog cistog vazduha.
ako neko od vas nesto zna o ovome voleo bih da to podeli samnom,pozdrav

bojan

Broj poruka : 1
Godina : 40
Локација : leskovac
Datum upisa : 15.12.2014

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Породична имена

Počalji  Ћоса taj Sre Dec 17 2014, 13:30

Bojane,
Drago mi je da si se javio na forum.Ovog tvog zemljaka nema dosta dugo da pise ali se nadam da prati forum i da ce ti odgovoriti.
Pozdrav!
avatar
Ћоса
Admin

Broj poruka : 229
Локација : Србија-Градња,Врање
Datum upisa : 16.01.2009

Pogledaj profil korisnika http://poljanica.forumsr.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Породична имена

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu