U(raz)jedinjena Poljanica!

Ići dole

U(raz)jedinjena Poljanica!

Počalji  dragan taj Ned Jun 30 2013, 12:05

Stara je istina da sloga kuću gradi a nesloga razgradjue? Da li smo razumeli ovu narodnu poslovicu koju smo bezbroj puta čuli i da li smo shvatili njenu poruku?
Poznato je da je Poljanica odavno razjedinjena što je za direktnu posledicu imalo i njeno ekonomsko nazadovanje. Čika Ljuba, ta pametna mudra glava, insistirao je, kada smo diskutovali o strukturi foruma, da se što više piše o istoriji Poljanice. Moram da priznam, da je prvi nisam bio za to, smatrao sam da se mora pisati o njenim savremenim problemima i da se oni pokušavaju da reše. Smatrao sam da  će ako se ovaj trend nastavi, ona vrlo brzo ostati bez svojih žitelja, a onda nam njena istorija ionako više neće biti bitna. Medjutim, kao i u svim oblastima, neke faze se nemogu preskočiti. Ipak je istorija učiteljica života, da bi se greške ispravile, moraju se one iz prošlosti opisati pa tek onda pokušati da se one isprave i ne ponove u budućnosti.
Kada smo već kod istorije Poljanice, koliko mi znamo njenu istoriju, stare običaje, navike, način života,.... Tu istoriju su verovali ili ne pisali naši preci. Koliko mi o njima znamo. Koliko znamo o doseljavanju Poljančana na današnjoj teritoriji. Hajdemo malo u bližu prošlost: koliko znamo o doprinosu Poljanice u I, II svetskom ratu itd. Nemogu nažalost da pomenem više od pet kolena svojih predaka iako uopšte nemam kompleks ili da se stidim njih. Moj praded je bio učesnik I svetskog rata, ranjen je i tri godine proveo na lečenju u Francuskoj. Ja nemam pojma kada je i gde ranjen, da li je kasnije učestvovao u proboju Solunskog fronta. Sve što sam mogao da čujem je možda tad a možda i nije, verovatno ali neznam itd. O pisanim dokumentima da i ne govorim, ja ih bar nigde nisam našao. O velikom pokolju u Uševcu saznao sam od potomaka čiji su pretci tamo stradali, ništa ni u osnovnoj ni srednjoj školi, ni reči o tome. Ista je situacija i sa II svetskim ratom. Poljanica je bila podeljena na dve okupacione zone, mnogi iz gornje Poljanice su se sklanjali u Mijovce, Dupeljevo, Oruglicu i tako spašavali svoje glave. Nesloga i lična netrpeljivost je davala svoj danak u gubljenju života. To ratno razmimoilaženje se normalno prenelo i na posleratni period. Koliko smo opisali taj period. Koliko je članaka, knjiga obavljeno o tome. Ja ih gotovo nisam ni video. Samo znam da su se četnici i posle 30-40 godina bojali da pričaju o tome, bar je to moje iskustvo.
Kružila je priča Poljanicom da je prilikom izgradnje pruge ili autoputa kroz Grdeličku klisuru bilo predvidjeno da ona prodje kroz Poljanicu. Priča dalje kaže da se neki naši odbornici nisu zalagali (ili nešto još više) za to i da je ona zbog toga postavljena na tom mestu. Da li možemo zamisliti, ako je ova priča tačna, šta bi se desilo sa Poljanicom da je taj autoput prošao kroz Poljanicu. Siguran sam da se danas nebi bavili ovim problemima. Mnogo toga bi se iz korena promenilo.
Drugi slučaj je novijeg datuma pa samim tim i pouzdaniji. Sadašnji put Vranje-Mijovce je bio prvo zamišljen da odmah iza Studenske reke predje Veternicu i da njenom levom obalom prodje kroz staro Mijovce pa sve levom obalom pored sadašnjeg novog mosta kod Mančića, Veternicu predje tek na onom drugom porušenom mostu. Tadašnji odbornik zbog nekih svojih sitnih interesa, da mu put ne bi prolazio kroz njivu, promenio je trasu i preusmerio je na današnju. Time je celo staro Mijovce, Dupeljevo i veći deo Oštre Glave do današnjih dana  ostalo odsečeno od sveta. Čujem da nam se i sada dešavaju slične stvari, zbog nekog malog parčeta njive, koje uzgred budi rečeno ne vredi ništa, stopiran je put od novog mosta kod Mančića za Mijovce.
Bio sam veoma srećan kada su se na internetu počele da pojavljuju informacije o mom zavičaju, u obliku teksta, slika ili raznih prezentacija. Svaku informaciju sam sa zadovoljstvom čitao i očekivao nove. I sve je to zahvaljujući pojedinim entuzijastima išlo u nekom dobrom pravcu, došli smo do tačke kada smo sa ponosom mogli da pogledamo dešavanja u svom kraju i pokažemo ga drugima. Bili smo prisutni mnogo više nego što smo mogli očekivati. Normalno, oni koji su to vukli nisu bili zadovoljni angažovanjem ostalih naših zemljaka a pogotovu naše intelegencije koja nas je potpuno ignorisala. Medutim neke se stvari ipak ne mogu promeniti, koreni su nam tamo, grobovi predaka su tamo i to će i nas i naše potomke zasigurno, želeli mi to ili ne,  zauvek pratiti.
Danas o Poljanici možemo čitati razne stvari na različitim internet adresama. Imamo ovaj forum, vikipediju bezbroj fb stranica (Republiku Poljanicu, Poljanicu i Klisuru, Poljanicu-srce Vranja, Ujedinjenu Poljanicu, ..) i naravno što me posebno raduje dobismo i jedan sajt jedne naše institucije - OŠ Vlase.  Fb stranice rastu ko pečurke posle kiše, svako ko se naljuti otvori svoju stranicu ne razmišljajući ko će na njima ažurirati informacije. Da li kada otvaramo ove stranice znamo koji nam je cilj? Ja ga neznam.
Ja sam od početka zastupao tezu da sve ove društvene mreže moraju raditi sinhronizovano, bez obzira ko ju je formirao, informacije se moraju razmenjivati. Svaka od njih ima svoju svrhu, svako preferira prema nekom od načina prezentacije. Ne možemo svi raditi na vikipediji, treba za to puno znanja i mnogo utrošenog vremena da bi se nešto takvo postavilo, postoji forum gde možemo pisati članke o našem kraju, fb stranice gde na jedan opušteniji način možemo da razmenjujemo informacije, prelepe slike i saznavati aktuelne informacije iz kraja. Nisam pripadnik nijednog klana, ne živim tamo ali kao običan gradjanin čije je tamošnje poreklo želim da imam uvid ili eventualno svoje učešće u svim ovim stranicama koje se bave mojim zavičajem. Bez da me interesuje ko je vlasnik te stranice. Moram da priznam da mi se neke stvari ne svidjaju, previše je fb stranica koje meni kao nekom koji se preko trideset i pet godina bavi informatikom već predstavljaju problem. Teško se snaći u tom mnoštvu, delimo i onako mali broj članova koje imamo, i normalno posle nekog kraćeg vremena te stranice su osudjene na propast. Mislim i da dosta njih već prevazilazi svoj lokalni karakter i bavi se nekom visokom politikom i problemima koji su van okvira Poljanice. Smatram da smo isuviše mali i da se trebamo baviti samo našim problemima, ostalo ostavimo nekim drugim.
Nadam se da će te se složiti sa mojom konstatacijom, da bar mi koji se ovde oglašavamo, nemamo nikakvu materijalnu korist od toga, radimo amaterski i da svi imamo isti cilj: bolju i lepšu Poljanicu.  Ako je tako, a gotovo da sam siguran da jeste, šta nas interesuje čiji su dedovi bili partizani a čiji četnici, ko je SPS, SNS, SRS, URS, DS, DSS ili dveri, ko je partizanovac a ko zvedaš, ko je rodjen u Poljanicu a ko nije ali je vremenom nju prihvatio kao kraj u kome živi, ko živi tamo a ko van nje, itd, itd. Izbacimo prezentaciju političkih stranaka na našim lokalnim stranicama.
I na kraju, iskoristimo ovu blagodet u vidu interneta i isprezentirajmo naš kraj na najbolji način. Normalno iskoristimo ovaj brz i efikasan način prepiske, ujedinimo se bez gore nevedenih podela i utičimo da nam se ne ponovi situacija iz zadnjih izbora kada je Vranje, zahvaljujući našem nejedinstvu, ostavilo 22% svoje teritorije bez ijednog odbornika u svojoj skupštini. Stvorimo jak uticaj u Gradu Vranja da poboljšamo neke stvari u Poljanici, jer očito Poljanica danas bez pomoći sa strane ne može izvesti neke kapitalne investicije koje će biti preduslov za bolji život žitelja u njoj. Utičimo na naše predstavnike u MZ da se dogovore oko svojih prioriteta i zajedničkim snagama nastupaju prema gradu. Ne bude li jedinstva dešavaće nam se stvari koje sada imamo: da se Grad Vranje neće ni udostojiti da da informacije koliko se to bužeta troši na jednu petinu svoje teritorije, da ih ne interesuju ni da poprave put prema Mijovcu a kamo  li da izgrade nov itd, itd. Poljanici osim Poljančana nema ko da pomogne, imajmo to stalno u vidu i ponašajmo se tako.
dragan pilistar


Poslednji izmenio dragan dana Ned Jun 30 2013, 21:15, izmenjeno ukupno 1 puta

dragan
Admin

Broj poruka : 40
Datum upisa : 28.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: U(raz)jedinjena Poljanica!

Počalji  Aca BPU taj Ned Jun 30 2013, 13:48

Slažem se Dragane sa tobom skoro u svemu, ali neke činjenice su na žalost takve kakve jesu. Samo najpre da napomenem da stranica Ujedinjena Poljanica i jeste otvorena iz razloga da bi se sa nje pristupilo stranici Republika Poljanica, da se ne bi toliko posetilaca zapostavilo, a takođe sa ove stranice može da se pristupi i ovom Forumu gde je aktivnost takva kakva je.što se tiče grupe Poljanica i Klisura, ta grupa ako i ima neke dobre strane, zapravo je štetna za napredak Poljanice, i kao što njeni sami admini kaži, služi za humor i zezanje. Takođe nam sa te grupe poručuju doslovce "da idemo na naš Forum i da tamo bistrimo politiku i budemo ozbiljni" i da preskočim niz uvreda koje oni nazivaju šalom. Treba li da spominjem njihove neukusne komentare, zatim slike svinjokolja, štrojenja životinja, ubijenih vukova kojima kite svoja vozila, humanitarne koncerte na kojima muzika naplaćuje 70% od prodatih karata i uzima bakšiš od 10.000 dinara. Pa jel to humanitarni koncert?! Da ne govorim o skroz nelegalnim humanitarnim akcijama koje sprovode skroz neovlašćeni ljudi. Da li je sve to prezentacija Poljanice, da li to vodi ka njenom napretku? Ja sam za napredak i za život Poljanice, a ne za njenu pristojnu sahranu sa trubačima i svinjokoljem, ja sam za popravku postojećih puteva i eventualnu izgradnju novih, za ulična svetla i uređena sela u priobalju VETERNICE, a ne za prelepe fotografije ili fotografije oronulih lepih kuća, i onih popadalih, nisam a slike gde grupe pijanih mladića sa flašama u rukama igraju nekakvu igru, koja nema veze sa kolom.
Pojedinci sa grupe Poljanica i Klisura (o tzv, Klisuri ništa i nema na njoj), počevši od admina pa na dalje, nastupaju i politički, ima stranačkih prepucavanja, jedan od admina napominje da Poljanica ne želi da joj se u život mešaju oni koji ne žive u njoj (a isti apeluje na novčanu pomoć tamo nekim siromašnim porodicama, onda može i ko ne živi u Poljanici). I to govore oni koji ili nisu rodom iz Poljanice ili su po jednoj liniji poreklom iz nje i ne žive u njoj. Kad se pojavila ta grupa, nisi toliko govorio, pisao o neslozi, kad su vređali stranicu republika Poljanica i Forum, a sad na Ujedinjenu Poljanicu imaš primedbe....Naravno, ja ti ne zameram, to je tvoje mišljenje i nimalo ne sumnjam u tvoje namere, cenim tvoju ljubav prema zavičaju i svako tvoje zalaganje, rado čitam svaki tvoj tekst. Ali vreme je da se stado "razluči", obojica znamo šta to znači. Moramo da znamo ko to želi da pomogne Poljanici a ko da se "prazni" i iživljava na njenim stranicama, i ništa više. Ko minira svaku inicijativu ili je brutalno ismejava i stavlja po strani??? Zar je odjednom za sve kriva stranica Ujedinjena Poljanica koja se tek pojavila sa namerom da upravo ujedinjuje Poljanicu i njene dobronamerne ljude, koja je morala da blokira nekoliko upornih provokatora, nekog sa islamskom čalmom i nekog ko bukvalno vređa tu stranicu a sa svoje briše komentare koji mu se ne sviđaju. Pa zar da zbog neiživljenih pojedinaca kojima je do Poljanice stalo kao do lanjskog snega da Poljanica večito gaca u blatu i stoji u mestu, još ide i unazad??? Pa dokle više???

Bili su izbori za Savete mesnih zajednica u Poljanici. Održani su, ljudi izabrani, održane konstituivne sednive i - STOP! Nema više. Sednice se više ne održavaju, predsenici saveta misle da su Bogom dani, šepure se po Poljanici, piju kafu sa funkcionerima u VRANJU i lokalnim partijsko-stranačkim šefovima, slušaju prazna obećanja koja im ova oberučke daju - a stanje sve gore. Pa koliko im treba i kad nameravaju da poprave put Vranje - Mijovce koji prethodno krpili peskom'??? Gde su zahtevi tih saveta i potvrrda da su uredno i propisno predati? Mi tokom naše akcije nismo mogli, negde je zapelo, ali oni su izabrani od građana, legalno, šta ih sprečava da to čine? Proleće je prošlo, ni korak se nije maklo. Optički kablovi i fiksni telefoni su kažu bili prioritet, vidim još nisu privedeni kraju svi radovi. Prolazi i leto, počelo je, sad će godišnji odmori, gradonačelnik Vranja putuje po Evropi, a kad prođu odmori, eto je jesen, kiše, blato, pripeme za zimu - od Poljanice neće biti ništa. sve će biti gore. Tačno je, neki ljudi, ovlašćeni, ne žele ni da čuju savete onih koji nešto bolje znaju od njih. Cilje je nekome bio da bude izabran u Savet MZ, ili još bočje da bude predsednik Saveta, a život Poljanice izgleda nije.
Briga me za usmena obećanja, koja se nikad ne ispune, želim da vidim napismeno Odluke i Zaključke o vršenju tih i tih radova u Poljanici, stavku gde piše koliko je novca iz budžeto izdvojeno za Vranje i koliko od toga za Poljanicu, a ne da gledam i slušam o kriminalu koji se tamo dešava svakog dana. Neću da gledama čemer i jad, uništen put korz Poljanicu, popadale ili naherene kuće, zapuštena groblja i oštećene i dotrajale crkve, čereke životinja i ubijene vukove, pojedine palata bogatih pojedinih Poljaničana dok oni drugi nemaju ni za hleb.

A pogasiti sve stranice i grupe i ostaviti grupu Poljanica i Klisura, grupu sa pozajmljenim naslovom čuvene knjige, ne pada mi na pamet. Možda je to nesloga, ali ona ne počinje od mene i pogotovo ne od stranice koju sam ja otvorio i koja se zove Ujedinjena Poljanica, već ima dublji koren, nalazi se u sujeti pojedinaca koji ne žele da čuju ništa dobro i korisno, kojima je sve to zezanje. E pa meni nije do zezanja, iako možda više neću ni da idem u rodni kraj. O uvredama i pretnjama koje sam doživeo na toj stranici, koja cenzuriše tekstove, a stimuliše svađe, pretnje i uvrede, bolje da ne govorim ovde.

Toliko od mene i pozdrav...
avatar
Aca BPU
Admin

Broj poruka : 296
Godina : 53
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu