Dobrodošlica Pejkoviću
4 posters
Strana 1 od 1
Dobrodošlica Pejkoviću
Želim dobrodošlicu i prijatne trenutke na forumu novom članu, mom prezimenjaku Pejkoviću... Imamo od njega dosta da čujemo iako je još mlad, a pri tom je i moj rođak, pretpostavljam.
Aca BPU- Admin
- Broj poruka : 296
Godina : 58
Локација : Avala, Beograd
Datum upisa : 09.03.2011
Re: Dobrodošlica Pejkoviću
Придружујем се добродошлици нашем новом члану и желим му пријатно дружење са осталим члановима Форума и са текстовима везаним за Пољаницу. Активности на овим страницама су мало застале и потребне су нам нове снаге и нове идеје људи који воле своју Пољаницу. Све најбоље Пејковићу!
Чика Љуба- Admin
- Broj poruka : 250
Godina : 83
Локација : Ниш
Datum upisa : 25.11.2010
Hvala na lepim recima. Ali nikako da mi moj rodjak nesto vise kaze o nasem poreklu prezimena...
Pejkovic- Broj poruka : 2
Datum upisa : 17.01.2013
Pejkovići u Poljanici
Poštovani prezimenjače Pejkoviću,
Izvini što ti ranije nisam odgovorio, nisam imao vremena. Ime Pejko je vrlo staro i često se pojavljuje u prošlosti Poljanice i tadašnje Klisure. Prezimena u Poljanici su ili menjana ili se obnavaljala, verovatno iz više razloga, iz krvne osvete, zamerki i sl. Koliko je meni poznato, Pejkovića u Poljanici danas ima u Uševcu, to je moja familija, u Mijovcu i Dobrejancu, što se tiče Poljanice. Nijedna od familija između sebe nisu u nikakvom srodstvu po osnovnoj liniji.
Poznato mi je da se prezime Pejković nalazi i u selima oko Lebana, Bojnika i Leskovca, međutim, to je vrlo često prezime u Crnoj Gori, u okolini Kruševca i Negotina. Takođe, ima pod tim prezimenom Hrvata, i to prilično, kao i manji broj Muslimana, što možeš da nađeš na internetu.
Moji Pejkovići nose relativno novije prezime, jer se moj čukundeda Pejko tako zvao i po njemu nosimo prezime. Njegov otac se zvao Trajko tako da deo familije nosi i prezime Trajković (dva rođena brata, ali to je čest primer u Poljanici).
Svojim obilaskom Poljanice i Klisure, u istoimenoj knjizi, naš demograf Rista T. Nikolić nije popisao moju familiju, već sam zaseok sapsiao kao "Došljaci, 4 kuće, Bojanići, Stojkovići i Veličkovići" i navodi da su se doselili iz Bunuševca kod Vranja, što ničim nije dokazano niti je pouzdano. Moji Pejkovići, kao i većina stanovnika Uševca, takođe su živeli u starom selu, gde danas ima tragova kuća, u planinskom delu prema selu Smiljeviću. Pejko je rođeno oko 1870. godine, a ima podataka, takođe nezvaničnih, da je njegov otac Trajko, još pre oslobođenja od Turaka, 1878, kupio imanje od Arnauta, jer je kuća i okućnica bila, a i danas ima tragova, bilo opasano kamenim zidom i nalazi se nekako na bregu, tako i zovemo predeo oko kuće i okućnice. Nakon oslobođenja, na obližnju utrinu se doseljavaju današnji Veličkovići - Novkovići, i oni su zapravo došljaci u odnosu na nas. Njihove kuće su na vrlo nepristupačnom delu, brdovitom i podvodnom, te im je ispred kuće stalno blato.
Nije poznato da li je Trajko osim Pejka imao još muške dece. Pejko je imao tri sina, Radivoja, Dragutina i Zariju, kao i nekoliko ćerki. Dragutin i Zarija su mladi poginuli i nisu ostavili potomstvo, uzroci nisu baš jasno poznati. Radivoje, moj pradeda, jedini nastavlja lozu, i dobija tri sina, Ljubomira, Milana i Slobodana, kao i ćerku Slavku. Ljubomir, moj deda, ima dva sina, Milan je imao sina i sad ima samo ćerku, Slobodan ima sina i dve ćerke. Zatim dolazimo mi, njihova deca, unuci i praunuci, i iz te loze nemamo drugih srodnika po prezimenu Pejković.
Iz gore navedenog, samo su nam se slučajni zvali preci, slavimo sv. Arhanđela Mihaila, tako da nismo u nikakvom krvnom srodstvu, jer smo mala familija i sigurno bi to znali. Veliki pozdrav u svakom slučaju.
Aca BPU- Admin
Свака част Ацо, лепо си анализирао презиме Пејковић и порекло своје породице. О значењу и настанку имена Пејко на интернету сам нашао ово: http://www.stormfront.org/forum/t113189/ Могу само да додам да је у Власу живео неки Јован Пејков, који је предак твоме куму Драгану Карадаку. Тај Јован, кога се једва сећам из детињства, био је качар (пинтер) који је правио бурад и каце ручним алатом помоћу штапа и канапа. Значи, био је добар мајстор. Али је био оштар на језику и маркантна личност онога времена, познат можда у целој Пољаници. Мислим да Карадак не носи презиме Пејковић, та фамилија је сада познатија као Качарови. О томе Јовану имам једну написану анегдоту, па ако је нема у Архиви објавићу је следећи пут.
Поздрав Пејковићима и свим Пољанчанима.
Поздрав Пејковићима и свим Пољанчанима.
Чика Љуба- Admin
Tako je čika Ljubo, samo Karadaci se prezivaju Janković, moji kumovi, i to je vrlo staro kumstvo. Neznam da li može da se uspostavi veza i pretpostavka du su Karadaci mom pretku dali ime Pejko. Inače, Pejko, kao ime, znači onaj koji peva, poje, peje, raspevan...lokalno negde u okolini Pčinje bi se tako "prevelo".
aj u zdravlje...
aj u zdravlje...
Aca BPU- Admin
Занимљиво је Ацино мишљење да је име Пејко изведено од певања. Можда је то тако, стварно има логике. Али неки стручњаци то тумаче другачије, везују га чак за Аполона, па од тога иде трансформација у Полон, Пелон, Пејон, Пеја и Пејко (тако приближно). Свакако је интересантно сазнати које је право значење имена наших предака и то ће наши Пејковићи да истраже ако још има неке сумње.
О споменутом Јовану Пејковом објавио сам мали чланак на Википедијиној страници Власе (Врање) под наслов Познати Влашани.
Поздрав свима!
О споменутом Јовану Пејковом објавио сам мали чланак на Википедијиној страници Власе (Врање) под наслов Познати Влашани.
Поздрав свима!
Чика Љуба- Admin
Da ne odemo mnogo od teme, meni odgovara više ovo prvo, moja verzija razmišljnjanja. Lako je tebi čika Ljubo kad imaš čisto srpsko ime. Ujedno da napomenem da su mi zanimljiva imena istog značenja a drugačijeg izgovaranja, kao na primer: Dragoljub - Ljubodrag, Slavomir - Miroslav, Slavoljub - Ljubislav, Ljubomr - Miroljub...i t.d ...
Aca BPU- Admin
Dragi moji, zahvaljujem Vam na svemu do sad,
tragajuci internetom naso sam izdanje Jovana Cvijica koji je opisivao i ovaj kraj. O Pejkovicima na Internetu sam dosta tragao i znam, ima ih. Cvijicevo izdanje je veoma interesantno verujem i za Vas (ako ga dosad niste videli), a izdato 1905. god. I Tu sam naso moje pretke koji su se doselili u selu Barju.... http://www.scribd.com/doc/17372577/%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%A6%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B8%D1%9B-%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%99%D0%B0-%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%99%D0%B0-%D0%9A%D1%9A%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%9B%D0%B0 veliki pozdrav, ako ima nekih novina pisite.
tragajuci internetom naso sam izdanje Jovana Cvijica koji je opisivao i ovaj kraj. O Pejkovicima na Internetu sam dosta tragao i znam, ima ih. Cvijicevo izdanje je veoma interesantno verujem i za Vas (ako ga dosad niste videli), a izdato 1905. god. I Tu sam naso moje pretke koji su se doselili u selu Barju.... http://www.scribd.com/doc/17372577/%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%A6%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B8%D1%9B-%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%99%D0%B0-%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%99%D0%B0-%D0%9A%D1%9A%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%9B%D0%B0 veliki pozdrav, ako ima nekih novina pisite.
Pejkovic- Broj poruka : 2
Datum upisa : 17.01.2013
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu