SECANJA NA TRSTENU
3 posters
Strana 1 od 1
SECANJA NA TRSTENU
Verovatno sada imam slobodnog vremena na pretek,cesto se setim svog detinjstva.
Neznam odakle da pocnem samo znam da sam ponosna sto sam rodjena bas tu.Deca iz takvih krajeva su vaspitana u patrijarhalnom duhu.Znalo se sta se moze a sta ne.Postovali se obicaji posta,slava i drugih svetaca.
I dan danas pamtim da mi je mama za Cvetnice spremala novo ruho.Na DJurdjevdan me kupalau vodi gde je stavila zdravac da budem zdrava,crveno jaje od Usksa,da budem rumena,opasala me vrbom da budem zilava.Ta se vrba nosila ceo dan.
Ima jos mnogo toga. Ostavicu za drugu priliku.
Posle rata uspela sam da odvedem u Trstenu mog najstarijeg unuka Milana.Usput sam mu pokazala moju skolu.Trudila sam se da prodjemo prekim putem preko groblja.Za moju nesrecu jedva smo se probili kroz siprazje.Dete po prirodi bojazljivo gledalo me unezvereno.U meni se pomesale emocije:Radost na detinjstvo a tuga na sadasnjost.
Bilo,kako bilo stigosmo do nase nekadasnje dvoriste.U dvoristu stoji bunar obavijen kupinom,onako gordo i ponosno.kao da nas je jedva docekao.Unuk je sve to nemo posmatrao ali zauvek ostavio secanje na bakinu Trstenu.
Mozda sam opsirna,ali mi je cast da kazem nesto o mojoj bratanici Jasmini.Svaki njen odlazak u Trstenu bude obelezen nekom pesmom.Tako je i ova pesma nastala.
PLANINSKI STARI BUNAR
Kroz borovu sumicu,
hajducke trave i paprata,
do starog dedinog bunara
doputovasmo ja i tata.
"Pogledaj kceri izvor srece
gde cemerno stoji
u mrezama paukova
retke putnike broji."
Tesko mu je kao nekad prici,
jos teze ga zaobici.
Cekrkom pitku vodu vadili
iz kanacei lejke umor blazili.
Napusten i sam
krov od starih ceremida,
ogradica od drveta
cuva od zaborava izvor tuzni
u mirisu ruzinog cveta.
Leska ga granam hladi
i klanja se dama fina
u senci hrasta i borova
uvija se brsljan i kupina.
Napili se hladne vode s bunara
malog planinskog sela,
tad zaiskri biser suza vrela.
Morasmo stugom poci
Boze zdravlja opet cemo doci.
TOMIC JASMINA
KNIZEVNI KLUB "GLUBOCICA" LESKOVAC
Nadam se da cemo uspeti preko nasih potomaka bar koliko toliko ostaviti Trstenu u secanje........
Neznam odakle da pocnem samo znam da sam ponosna sto sam rodjena bas tu.Deca iz takvih krajeva su vaspitana u patrijarhalnom duhu.Znalo se sta se moze a sta ne.Postovali se obicaji posta,slava i drugih svetaca.
I dan danas pamtim da mi je mama za Cvetnice spremala novo ruho.Na DJurdjevdan me kupalau vodi gde je stavila zdravac da budem zdrava,crveno jaje od Usksa,da budem rumena,opasala me vrbom da budem zilava.Ta se vrba nosila ceo dan.
Ima jos mnogo toga. Ostavicu za drugu priliku.
Posle rata uspela sam da odvedem u Trstenu mog najstarijeg unuka Milana.Usput sam mu pokazala moju skolu.Trudila sam se da prodjemo prekim putem preko groblja.Za moju nesrecu jedva smo se probili kroz siprazje.Dete po prirodi bojazljivo gledalo me unezvereno.U meni se pomesale emocije:Radost na detinjstvo a tuga na sadasnjost.
Bilo,kako bilo stigosmo do nase nekadasnje dvoriste.U dvoristu stoji bunar obavijen kupinom,onako gordo i ponosno.kao da nas je jedva docekao.Unuk je sve to nemo posmatrao ali zauvek ostavio secanje na bakinu Trstenu.
Mozda sam opsirna,ali mi je cast da kazem nesto o mojoj bratanici Jasmini.Svaki njen odlazak u Trstenu bude obelezen nekom pesmom.Tako je i ova pesma nastala.
PLANINSKI STARI BUNAR
Kroz borovu sumicu,
do starog dedinog bunara
doputovasmo ja i tata.
gde cemerno stoji
u mrezama paukova
retke putnike broji."
jos teze ga zaobici.
Napusten i sam
krov od starih ceremida,
ogradica od drveta
u mirisu ruzinog cveta.
Leska ga granam hladi
i klanja se dama fina
u senci hrasta i borova
malog planinskog sela,
Morasmo stugom poci
TOMIC JASMINA
Nadam se da cemo uspeti preko nasih potomaka bar koliko toliko ostaviti Trstenu u secanje........
radojka prokopovic- Broj poruka : 5
Datum upisa : 11.01.2014
Re: SECANJA NA TRSTENU
Стварно лепо, још једном све честитке. И објавите неку фотографију о свему овоме. Поздрав!
Чика Љуба- Admin
- Broj poruka : 250
Godina : 83
Локација : Ниш
Datum upisa : 25.11.2010
Drago mi je da se sav ovaj moj trud dopao gospodinu LJubi.Slike nemogu da posaljem jer nemam iskustva.Jednu penzionerku usreci i ovakav vid komunikacije.Kroz tu komunikaciju proradi mi inspiracija da napisem jednu pesmu o mojo skoli u Trsteni.Prave strucnjake molim da mi ne zamere ako postoje greske u pravopisu.Jedino sto znam da sam je napisala iz dubine duse.
MOJA SKOLA
Prisetih se moje skole,
pa i djaka sto je vole.
DJacici mali,svi u red stali,
da udju u ucionicu
i pozdrave svoju uciteljicu.
Prisetih se ucitelja Duska i Milanke.
Ucise nas crte prave,kose tanke.
Ucionica osta prazna,
kao da je Bozja kazna.
Nema graje i veselja,
nema pravih prijatelja.
Radojka Prokopovic
MOJA SKOLA
Prisetih se moje skole,
pa i djaka sto je vole.
DJacici mali,svi u red stali,
da udju u ucionicu
i pozdrave svoju uciteljicu.
Prisetih se ucitelja Duska i Milanke.
Ucise nas crte prave,kose tanke.
Ucionica osta prazna,
kao da je Bozja kazna.
Nema graje i veselja,
nema pravih prijatelja.
Radojka Prokopovic
radojka prokopovic- Broj poruka : 5
Datum upisa : 11.01.2014
radojka prokopovic ::Bilo,kako bilo stigosmo do nase nekadasnje dvoriste.U dvoristu stoji bunar obavijen kupinom,onako gordo i ponosno.kao da nas je jedva docekao.Unuk je sve to nemo posmatrao ali zauvek ostavio secanje na bakinu Trstenu.
PLANINSKI STARI BUNAR
Kroz borovu sumicu,
do starog dedinog bunara
doputovasmo ja i tata.
gde cemerno stoji
u mrezama paukova
retke putnike broji."
jos teze ga zaobici.
Napusten i sam
krov od starih ceremida,
ogradica od drveta
u mirisu ruzinog cveta.
Leska ga granam hladi
i klanja se dama fina
u senci hrasta i borova
malog planinskog sela,
Morasmo stugom poci
TOMIC JASMINA
DA , to je to...D I V N O ... ,,Morasmo stugom poći Bože zdravlja opet ćemo doći,,.Ovi stihovi kazuju sve. Verujem da da se svi vraćamo svojim korenima i zato sam ubedjena da Trstena i sva ostala sela Poljanice neće ostati samo u sećanju potomaka Poljančana .
pozdrav
vesna- Broj poruka : 48
Godina : 56
Локација : beograd
Datum upisa : 04.04.2013
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu